tirsdag den 30. september 2014

Etik

Etiske overvejelser i interview
Når man laver interviews, er det meget vigtigt, at man har de etiske overvejelser på plads. Det er vigtigt, ikke at gøre skade men derimod gøre godt, skabe retfærdighed og være bevidst om tavshedspligten.
Det er vigtigt, at man har lyst til at deltage i et interview. Det er også vigtigt med informeret samtykke, så den anden part kan læse, hvad han/hun går med til - derfor har vi til hvert interview udarbejdet en samtykkeerklæring.  Man skal sikre, at den modsatte part forstår undersøgelsens formål, fremgangsmåden for interviewet og til sidst betingelserne. Det informeret samtykke er endvidere med til at opretholde en anonymitet af infomanten.

9) (Norsk tidsskrift for sygeplejeforskning P. 31)



Etik på syghuset
Når vi omtaler etik i et sundhedsvæsen perspektiv, er der især 2 begreber, som er væsentlige at forholde sig til, autonomi og paternalisme.
For bare 50 år siden forholdt man sig helt anderledes til etik på sygehuset end man gør i dag. Der var en markant paternalisme hos sundhedsvæsnet, hvor patienter havde en stor respekt for, at lægen var eksperten, og man behøvede derfor ikke patientens samtykke for at operere. Herved trådte patienternes autonomi ikke så meget i kræft.
I dag i samfundet og sundhedsvæsnet støtter vi op omkring en stor autonomi hos patienten. Det ses i praksis i den store medindflydelser patienten har på deres eget behandlingsforløb. Idag tilegner mange sig også en viden gennem internettet, og man stiller derfor spørgsmålstegn ved egen behandling. Jacob Birkler taler om autonomiprincippet, som sikre at patienten har autonom frihed, men at den sundhedsfaglige person samtidig sikre sig patienten er i stand til at træffe et selvstændigt valg.
15) (Etik i sundhedsvæsnet P. 31-33)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar