tirsdag den 23. september 2014

Kronisk obstruktiv lungesygdom

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) defineres ved at der er vedvarende øget modstand mod luftens passage i luftvejene, hvilket skyldes forsnævringer i bronkierne samt modstanden er størst ved eksspiration.

Kronisk inflammation er grundlaget til at bronkierne forsnævres da det ciliebærende epitel nedbrydes og øger sekretdannelse i luftvejene. 
4) (Sygdomslære P.130)

Diagnosen kan alene stilles ud fra en undersøgelse af lungefunktionen. Når den volumen luft, der kan udåndes i 1. sekund er mindre end 70% af hele det volumen som kan udåndes, er KOL til stede. 
I de sene stadier af sygdommen kan der udvikles komplikationer, så som fejlernæring samt underernæring da fødeindtagelsen bliver besværet grundet dyspnø. Ligeledes kan der opstå tab af muskelmasse, ske hormonforstyrrelser samt psykiske lidelser så som angst og depression.  
5) (Rehabilitering af patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom P. 11)



Forekomst

Undersøgelser viser at ca. 400.000 danskere lever med sygdommen og den betegnes som en folkesygdom. Der sker ca. 23.000 akutte indlæggelser årigt grundet KOL i eksacerbation.
Før i tiden var der flere mænd der levede med diagnosen KOL, men der er som følge af et tiltagende antal kvindelige rygere, næsten lige så mange kvinder som får stillet diagnosen som mænd. 
4) (sygdomslære P. 130)


Symptomer på KOL

  • Dyspnø
  • Hoste
  • Sekret i luftvejene
4) (Sygdomslære P. 133-134)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar