tirsdag den 23. september 2014

Interview af fysioterapeut


Hvordan foregår genoptræningforløbet, generelt? 
Ingen generelt genoptræningplan men hvis plejepersonale eller lægerne mener der er brug for lungefys eller fysioterapi sender de en henvisning.

Laver i genoptræning med henblik på peristaltikken? 
Det som vi prøver mest på, er at få dem mobiliseret og få dem i gang, fordi det typisk er mave-tarm problemer de har. Alt mobiliseringen hjælper, nogle gange er de så dårlige at de ikke kan komme ud af sengen, så er man nød til at vente eller sammearbejde med en sygeplejerske om at smerte dække patienten, så patienten kan blive mobiliseret, eller deltage aktivt i genoptræningen.
Patienternes udenholdenhed går ret hurtigt ned af. Så det er vigtigt at få dem hurtigt op og i gang, om så det bare er at få dem op at sidde. Dette hjælper på at lungerne har nemmere ved at blive fyldt ordenligt op.
Patienterne skal forklares det er okay de bliver trætte og forpustet af genoptræning, de skal ikke være bange for at blive forpustet. De skal vide at det ikke hjælper noget, hvis de ikke presser sig selv, til at blive forpustet. Med KOL patienter er det ofte vi bruger en rollator, ikke fordi de er dårligt gående, men fordi det er med til at lave den her "lukket kæde". Så når de lægger vægten ind over rollatoren så giver det lungerne mulighed for at arbejde på en mere hensigtsmæssig måde så man får mere luft. Det patienten kan sætte sig på noget, giver en tryghed til patienten, så de kan presse sig selv mere igennem genoptræningen.

Hvorfor påvirker operationen dem så voldsomt? 
Under operationen bliver der pumper en masse ekstra luft ind i mave regionen som går ind og presser på diaphragma hvilket gør at lungerne ikke har så meget plads. Luften forsvinder når patienterne kommer op og får gang i systemet.
Er patienterne så dårlige at de ikke kan komme op og går, kan man som nødløsning lifte patienterne op i en stol, hvis de ikke kan komme op og gå.

Hvordan går alderen ind og påvirker genoptræningen? 
Alderen går ind og påvirker genoptræningen, på den måde at ældre mennesker går ind og bruger hele deres fysiske kapacitet, for at klare dagligdagen. Så hvis man ligger dem i en seng og de taber 10% af deres styrke om dagen, går det ikke ret langtid før de ikke kan komme igennem dagligdagen. i forhold til hvis man senge lægger en ung, og rask person går det længere tid, før personen ikke er kan klare sig igennem dagligdagen.
Så det er vigtigt genoptræningen sker så hurtig som muligt. Det er vigtigt at fysioterapeuterne og sygeplejerskerne arbejder godt sammen, så genoptræningen ikke trækker ud.

Har i kontakt med patienterne inden operationen? 
Det er yderst sjældent at vi er i kontakt med patienterne inden operationen, fordi det ofte er akutte patienterne skal opereres, men er det en planlagt operation, instruerer vi patienterne i genoptræningforløbet.

Påvirker patienternes ernærings tilstand deres genoptræningforløb? 
Patienter der er undervægtig, har ofte kortere genoptræningforløb, fordi der ikke kræves så meget energi at mobilisere en let krop, selv om kroppen måske ikke indeholder så meget energi, er den ikke udsat for så meget vægt. Dette er ikke dokumenteret men det er hvad jeg oplever her på klinikken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar