tirsdag den 23. september 2014

Interview med diætist

Tager man forbehold hvis en patient har KOL når man laver en kostplan? Hvis ja hvilke? 
Ja, fordi en KOL patient har brugt for ekstra meget energi og protein, så det vil man helt klart tage højde for. KOL patienter, er ofte undervægtig og underernæret. Så derfor har vi ekstra meget fokus på at de får mere protein og mere energi. 
Hvordan vil den typiske kostplan for KOL patienter se ud? 
Denne er fra en diætist fra sygehuset til colon patienter, kan denne optimeres?: 

Morgen mad: Øllebrød med fløde og et glas mælk. 
Det vil være efter bogen at lave denne morgen mad, ofte vil vi gå ind og give dem sødmælk, og f.eks hvis det er havregrød at der kommer en ekstra klat smør i. At man laver det på sødmælk og kommer mere sukker i. på afdelingerne har de det her atropin pro, det går vi meget op i, at det kommer i maden
Formiddag: 2 kiks med smør og ost eller en proteindrik.
Vi lægger også meget vægt på de bruger ernæringsrige drikke, at det er noget med en lille volume, men har et højt energi indhold. Vi kan også tilbyde små fromager og energirig is. 
Middag. Lun ret fx tallerken suppe og et ½ stykke brød med smør og pålæg + et glas mælk.
Igen er det vigtigt der kommer atropin pro i suppen, nogle gange kan man også finde på et komme en smør klat i eller tilsætte rapsolie. Godt med smør på brødet og gerne et ekstra stykke pålæg, også et glas sødmælk. Man skal ikke være bange for at fråse. 
Eftermiddag: ½ bolle med smør og ost eller proteindrik. 
Igen må der gerne fråses. 
Aftensmad: 1. portion sygehus kost. 
Her kan der godt komme atropin pro hvis det er kartoffelmos lign. 
Sen aften: 2 kiks eller ½ fransk brød med ost eller fromage.
Her er de energi tætte is og fromager også gode.  
Væske i alt 1,5-2 liter i døgnet. 
Det lyder godt. 

Er der specielle råd til at patienterne med colostomi? 
I starten er der forebold men når der er kommer gang i stomien kan patienten spise normalt igen. spise upåvirket. 

Hvis der er nedsat peristaltik, ændre det så kostplanen?
Det er har jeg ikke stødt på før. Men blød kost eller flydende kost vil vi råde patienterne til. 

Skal man passe på med at give for meget flydende kost, som proteindrikke og supper? 
Det er der ingen problemer i, bestemt ikke. Nogle patienter spiser/drikker kun vores proteindrikke. Vi går meget ud af at alt tæller. 

Vi kunne godt tænke os den mest optimale kostplan for en KOL patient der er ny opereret for cancer coli som har fået lavet en colostomi. 
Den kostplan I har fået fra sygehuset, er bred så den rammer patienterne godt, hvis man tilsætte atropin pro og tænker på at bruge sødmælk og de ernæringstilbud vi har som fromager, is og proteindrikke. IKKE VÆRE BANGE FOR AT FRÅSE.
Det var et meget positivt interview med diætisten, da vi fandt frem til den mest optimale kostplan, når man er KOL patient, der lige er blevet opereret for cancer coli.  Det er nogle meget svære problemstillinger, når man både har KOL og lige er blevet opereret. Patientens, i forvejen, problemer med vejrtrækningen samt problemer med peristaltikken efter en operation, kan være svær at håndtere. Derfor er det vigtigt, at man sammen med patienten kan lave en optimal kostplan, patienten også selv har lyst til at spise, og man samtidig kan se fremskridt, så vedkommende ikke fortsat er underernæret.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar