tirsdag den 23. september 2014

Rygning

Vi hører alle det er skadeligt at ryge, men hvorfor? Tobaksrøg, der inhaleres under rygning, indeholder skadelige stoffer, som ødelægger vores rensesystem i luftvejene. Dette medvirker til en fri adgang for den kraft fremkaldende tjære og mange andre skadelige stoffer, til lungerne, struben og svælget. Disse skadelige stoffer er med til at udvikle KOL, og tjæren er med til udvikling af lungecancer.
Nikotinen i cigaretterne er heller ikke helt uskyldig. Den påvirker de perifere blodbaner, arteriolerne, i huden til kontraktion, hvilket gør, at huden kommer til at se mere bleg ud og være mere kold. Nikotinen påvirker også centralnervesystemet i en grad, så hjernen har svært ved at reagere på signaler fra kroppen.
2) (https://www.lunge.dk/rygnings-paavirkning-af-kroppen)

Rensesystemet og luftvejenes opbygning kan inddeles i to dele:

Den respiratoriske del af luftvejene: 
Denne del er gas udvekslingen fra alveolesækkene til lungekatpillærnettet. Under denne gasudveksling diffundere ilt og kuldioxid. For denne proces kan ske normalt er det godt med en stor koncentrations forskel. Er tilfældet en lav koncentrations forskel, vil kroppen kompensere med øget vejrtrækning og øget blodcirkulation. For en god gasudveksling skal der være stor diffusions areal. Dvs. jo dybere inspiration jo flere alveolesække bliver aktiveret giver en optimal diffusion af gasser. En anden væsentlig faktor er en kort diffusions afstand. Til sidst har vi surfaktant. Surfaktant er et fedtstof der sørger for alveolesækkene ikke klapper sammen. Fedtstoffet bryder overflade spændingen(vandmolekylerne) inde på alveolesækkens væg.

3) (Anatomi og fysiologi. P. 122-123)




Den konduktive del af luftvejene:
Den luft vi inspirerer kan indeholde mikroorganismer og støvpartikler. Disse fremmede stoffer transporteres ud af kroppen. Denne rensning af luft er foresaget ved slimhinden i trachea, bronkierne, bronkiolerne og alveolerne. Denne slimhindes opbygning består af væsentlige celler, som udgør "rensesystemet", og kaldes respirationsepitel. de er 2 meget vigtige celler bægerceller og ciliebærende celler. De ciliebærende celler er lange tynde udløbere fra slimhindens cellemembran, og sørger for at transportere slim op, så fremmede partikler ikke bevæger sig længere ned ad luftvejene. bægercellerne har deres funktion i at producere og udskille slim. Rygning indeholde cilie - dræbende partikler. Oven idet inspirerer man flere skadelige partikler under rygning. Dette medvirker til en øget produktion af slim. Kroppens reaktion på øget slimdannelse er, at komme af med det overskydende slim, ved at hoste eller nyse.  
3) (Anatomi og fysiologi. P. 136-137)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar